VD for Hallingplast i Sverige, Sverre Tragethon (t.v) salgs- og markedssjef Roar Sannem og administrerende direktør i Reinert-Ritz, Michael Ritz,(t.h) er alle svært godt fornøyd med det innovative samarbeidet de har utviklet de siste årene. Foto: Odd Borgestrand

IFAT-messa i München er mer enn en innovativ utstillingsplass. Det er også en meget viktig møteplass for ulike leverandører og samarbeidspartnere. Et godt eksempel på det er rørprodusentene Hallingplast AS og tyske Reinert-Ritz.

Salgs- og markedssjef Roar Sannem og VD for Hallingplast i Sverige, Sverre Tragethon, ledet hver sin delegasjon med norske og svenske kunder og samarbeidspartnere innom standen til tyske Reinert-Ritz for å bli kjent med denne spesielle familiebedriften.
-Dette er en bedrift med sterkt fokus på kvalitet og innovasjon, og denne typen bedrifter vil vi veldig gjerne samarbeide med, sier Sannem og Tragethon til VVS aktuelt.
De siste årene har det utviklet seg et nært samarbeid på produktutvikling. Hallingplast er dyktig på å hente inn tilbakemeldinger fra sine kunder for hele tiden å kunne utvikle sine produkter. Dette skjer i stor grad i samarbeid med tyske Reinert-Ritz.

Innovasjonspris

Selskapet vant årets innovasjonspris i InfraTech, og en slik pris vinner man kun ved å ha medarbeidere som hele tiden jakter på de nyskapende ideene gjennom anvendt forskning, et moderne produksjonsanlegg og med garanti for høyeste kvalitet.
Administrerende direktør Michael Ritz sier til VVS aktuelt at han ser på ledelsen og medarbeiderne i Hallingplast mer som familiemedlemmer enn kunder.
-Vi kan takke Hallingplast for en rekke gode innspill til produktforbedringer og til nye produkter. Vår styrke er at vi kan utvikle produkter for salg i andre markeder også, sier han.

To familiebedrifter

-Hallingplast bygger på samme filosofi som oss, og når to familiebedrifter har samme holdning til kvalitet og innovasjon er det naturlig at vi ønsker å hjelpe hverandre til å bli enda bedre.
Hallingplast arbeider svært tett på sitt marked. Bedriften er ikke redd for å komme med innspill til forbedringer av våre produkter. Det kommer stadig forslag til nye applikasjoner, og disse innspillene drar vi nytte av i våre øvrige markeder. Sammen er vi også bevisst på å redusere produksjonskostnadene samtidig som vi makter å øke kvaliteten. Da øker vi også sikkerheten i VA-anlegg verden over, og vi kan som plastørprodusenter være med å redusere det store korrosjonsomfanget som bransjen sliter med. Derfor er samarbeidet med Hallingplast en vinn-vinn situasjon for begge bedriftene, mener Michael Ritz.

Strekker seg litt lenger

Hallingplast er nå i ferd med å bygge opp et omfattende testfelt for PE-rør med støtte fra blant annet Innovasjon Norge. Reinert-Ritz mener dette i seg selv er et bevis for at de har en samarbeidspartner som ønsker å strekke seg enda litt lenger. Det tyske selskapet er ikke direkte involvert i testfeltet, men stiller sine produkter til disposisjon.
-Vi kjøper først og fremst de litt spesielle produktene som passer inn i vårt produktsortiment, forklarer Sverre Tragethon.
-Reinert-Ritz er svært dyktig på spesialtilpassede komponenter, og de produserer nøyaktig det vi ønsker.  Skal vi utvikle oss videre er det viktig at vi finner partnere vi kan samarbeide godt med og kunne stole på. Det har vi lykkes med så langt med Reinert-Ritz. Derfor er det også svært hyggelig å ta med våre norske og svenske kunder til et møte med medarbeidere i dette selskapet i forbindelse med IFAT, legger han til.

Holder seg orientert

-Under IFAT treffer vi mange leverandører og bransjeaktører under samme tak, og det er alltid noen små og kanskje litt større nyheter vi kan snappe opp og ta med oss hjem. Både for å holde oss orientert om de produktene som finnes i markedet og for å få ideer til nye og innovative produkter. Det er også viktig at vi har med oss kunder som bruker produktene i det daglige. Det er ute i felt VA-nettet blir etablert og tilbakemeldingene fra aktørene ute er det aller viktigste, mener Tragethon og Sannem.

-Som produsenter har vi et ansvar for å bygge gode relasjoner mot de ulike aktørene i verdikjeden. Vårt mål er å bidra til kompetanseheving også hos rådgivere og ledningseiere om PE Rørsystemer i tillegg til god dialog med våre internasjonale partnere, understreker de to Hallingplast-lederne.