Wavin-standen var blant de største standene innen rør og rørdeler på IFAT-messa, og Wavin-representantene hadde travle dager med forretningsmessige samtaler og generelle kundebesøk. Foto: Odd Borgestrand

Plastrørindustrien er sterkt tilstede under 50 års markeringen til den store IFAT-messa i München. Her er det miljøteknologi, vann, avløp og renovasjon som er hovedfokuset blant drøyt 3000 utstillere fra over 50 land.

Mens Pipelife Norge var opptatt med Eliaden på Lillestrøm stilte Pipelife Tyskland opp med en stor stand i hall 6 under IFAT i München. Ulike rørprodukter, overvannløsninger, drensrør i både PVC og PE, kabelflex, PE- og størmpefitre var blant produktene som ble vist fram på den flotte standen

Wavin slo også på stortromma og investerte i en gedigen stand i samme hall som konkurrent og kollega Pipelife. Wavin standen ble besøkt av mange tusen kunder og fagfolk i løpet av de fem dagene messa varte. Wavin hadde store avdelinger for overvann, avløp, spillvann, telekom og kabelkanalisering. En egen avdeling for BIM var også en del av den store standen. BIM integrerer alle bitene i puslespillet sømløst. Wavin viste fram sin nye BIM innholdspakker for innomhus avløp. Det er pakke som er skreddersydd for å levere ”as built” framstilling av rørsystemer. Ved å gi alle involverte parter en 100 prosent korrekt framstilling av prosjektet er Wavin med på å gi byggebransjen tilgang til den mest effektive måten å beregne rørsystemer på.
Blant utstillerne var også Uponor med en innholdsrik stand og i tillegg også Amiantit Tyskland.

135.000 besøkende
Messe München vil offentliggjøre besøkstallene så snart messa stenger, men kalkulerer med samme besøksantall i år som for to år siden. Det vil si drøyt 135.000 innenfor portene på det 230.000 kvadratmeter store utstillingsområdet. Messa varer fram til fredag og det er en rekke norske delegasjoner var på plass i München denne uka.
Disse representerer hovedsakelig grossister, kommuner, entreprenører, produsenter og rådgivere.

Arrangørene lover imidlertid mer enn bare store tall. IFAT, som opprinnelig står for Internasjonal Fagmesse for avløp. IFAT har gjennom 50 år utviklet seg fra å være en liten spesialmesse til å bli verdens viktigste fagmesse for denne delen av infrastruktur. Det er ikke mulig å komme utenom begrepet »innovasjon» når IFAT skal beskrives.  Gjennom forelesninger, paneldebatter og utstillinger er det nettopp de innovative løsningene som trekkes fram.  I år er avløpsvann som energikilde et viktig tema.

Politiske innspill
Arrangørene legger også stor vekt på politiske innspill i de ulike foredragshallene som er en integrert del av årets IFAT.  Arrangørene gir en god oversikt over utfordringene i de ulike markedene rundt om i Europa. Analyser av de ulike lands politiske omskiftninger er et av temaene.
Det var lagt opp til en rekke markeringer av 50 års jubileet under årets messe, alt fra uformelle treff til en høytidelig bankett med spesielt inviterte. Årets kulturprogram var også svært omfattende. Det er liten tvil om at døgnet burde hatt flere timer for besøkende som vil ha med seg det meste.